Historiek

Historiek

Marc3-150x150Vlaamse Ardennen Select Art VASA, oorspronkelijk Het Vlaamse Ardennen Schildersatelier, werd opgericht in 1971 door wijlen Marc De Coninck uit Oudenaarde en enkele bevriende kunstschilders. Het was de bedoeling jonge kunstenaars tijdens zomervakanties samen te brengen om de Vlaamse Ardennen op doek of papier te vereeuwigen. Een passie voor kunst, vriendschap en enthousiasme bracht mensen samen om cultuur te promoten en regelmatig tentoon te stellen. VASA leefde maar voorzitter Marc wou meer.

De stad Oudenaarde was van de 16e tot de 18e eeuw een belangrijk centrum voor de Vlaamse tapijtweefkunst. Het Oudenaardse legwerk, vooral befaamd om de verdures, werd wereldwijd verspreid. Oudenaardse tapijtwevers stichtten en bevolkten ateliers in verschillende Europese landen. De bloeiende nering en handel schiepen voorspoed en welstand. In 1979, een tijd van crisis en werkloosheid, riep voorzitter Marc de Oudenaardse kunstambacht weer tot leven. Het VASA weefatelier werd opgericht in 1978 en VASA werd een vzw.

Oudenaarde - Huis de Lalaing - kopieIn 1983 kreeg het VASA weefatelier een thuishaven in Huis de Lalaing, Bourgondiëstraat 9 in Oudenaarde waar ook het restauratieatelier van de Stad gevestigd is. Hedendaagse en oude ontwerpen worden er nog steeds uitgeweven volgens aloude technieken. De wol wordt ter plaatse geverfd en de kleuren worden zorgvuldig gekozen vanuit het ontwerp: een karton. Er wordt geweven op een staand weefgetouw met weefpennen waarrond wol of zijde gedraaid is.

In 2011 vierde VASA vzw het 40 jarig bestaan van het Schildersatelier. Nog steeds gaan tijdens de zomervakanties de alombekende schildersdagen door. De kunstwerken worden nog jaarlijks tentoongesteld in het Stadhuis te Oudenaarde.

In 2012 kreeg het weefatelier een nieuwe look. Aansluitend bij het stadsmuseum MOU wil VASA vzw vernieuwend en up to date zijn. Onze website mag een draaischijf van een actieve werking zijn.

Vanaf 19 oktober 2012 neemt VASA vzw een nieuwe vaart met een afdeling: fotografie. VASA vzw nodigt alle geïnteresseerden uit om deel te nemen aan de activiteiten en lid te worden van het VASA fotografie atelier. 
Door het uitbreken van het corona virus in 2021 werd VASA gedwongen de activiteiten stop te zetten. De viering 50 jaar VASA vzw zagen we voorbij gaan maar in stilte draaide
het weefatelier verder. De vele vragen om opnieuw te schilderen bleven onbeantwoord.
Het fotografie atelier viel uit elkaar.
2022 doet VASA echter herleven …. Een nieuwe start maar anders dan voorheen.
Bij NEW VASA ben je welkom om te leren weven, te leren schilderen en een goeie fotograaf te worden. Wil je lid worden van NEW VASA, je bent van harte welkom!
Inschrijven via: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  • fr-FR
  • English (UK)

Contact

Openingsuren

Maandag  -     -  
Dinsdag  -    -  
Woensdag   -     -  
Donderdag     13:30  -  16:30 weefatelier
Vrijdag  13:30  -  16:30  schildersatelier
Zaterdag  -     -   
Zondag  -     -